Test for skjult skimmel

Selv om der ikke er synlige tegn på skimmelsvamp, kan skimmelvæksten sagtens gemme sig bag paneler, tapetet eller under gulvet. Det kan du også selv teste for.

Skimmelsvamp kan være skjult bag f.eks. tapetetMistænker du, at der er skimmelsvamp i et rum, selv om der ikke er synlige tegn? Så er det måske fordi skimmelvæksten skjuler sig bag tapetet, panelerne, under gulvet eller lignende.

Det er selvfølgelig sværere at konstatere om der er skjult skimmelsvamp, men ingenlunde umuligt. Der er således adskillige muligheder for selv at teste for skjult skimmelsvamp.

Det kan f.eks. gøres ved hjælp af en lufttest, hvor luften i et rum undersøges for indhold af svampesporer. Denne type test fås tilmed i forskellige udgaver, hvoraf den ene bliver analyseret på et akkrediteret laboratorie, der så udfærdiger en rapport.

Mould Settle Plate luftprøvetest

Den første mulighed er den nemme Mould Settle Plate luftprøvetest. Testen koster 275,00 DKK ved et stk., men der er rabat, hvis du køber flere. Dermed kan stykprisen komme ned på 195,00 DKK.

Med luftprøvetesten undersøges luftens indhold for spiringsdygtige skimmelsvampe. Du får en petriskål, hvor du fjerner låget af i 60 minutter, så sporerne i luften over skålen kan falde ned på dyrkningsmediet.

Efterfølgende sætter du låget på igen og lader eventuelle skimmelkolonier vokse frem i petriskålen over en periode på fire dage. Herefter kan du selv tælle, hvor mange svampekolonier der er vokset frem.

Den lettilgængelige, danske vejledning giver dig også en lille reference-tabel. På den måde kan du nemt og hurtigt vurdere, om der er for meget skimmelsvamp i din indendørsluft.

Du kan købe Mould Settle Plate luftprøvetesten her.

Mould Settle Plate luftprøvetest med rapport

Tag låget af petriskålen, så skimmelsporerne kan falde ned på dyrkningsmedietDenne udgave af luftprøvetesten er næsten identisk med testen ovenfor og anvendes på næsten samme måde. Forskellen er, at du sender testen videre til et laboratorie, der herpå analyserer eventuel skimmelvækst i petriskålen og udarbejder en rapport.

Så når du har taget testen (ligeledes af en times varighed med låget åbnet), lukker du låget forsvarligt og sender petriskålen i den medfølgende, frankerede svaremballage til laboratoriet i England. Her analyseres petriskålen. Ikke kun for antallet af skimmel-kolonier. Men også hvilke skimmel-arter, der er vokset frem på dyrkningsmediet i petriskålen.

Efter endt analyse, får du en rapport fra os med resultaterne – typisk inden for en uge efter laboratoriet har modtaget din petriskål. Så ved du om der er for meget skimmelsvamp i din indendørsluft. Og i givet fald, hvilke arter af skimmelsvamp, der er tale om.

Mould Settle Plate luftprøvetesten med rapport koster ned til 500,00 DKK pr. stk. og kan købes her.

Andre muligheder

Vi kan desuden tilbyde andre, mere avancerede tests for skjult skimmelsvamp. F.eks. en dyrkningsprøve og en DNA-test. Begge typer tests giver meget præcise resultater og koster fra 945,00 DKK.


Test selv for skjult skimmelsvamp:
Tjek også vores skimmelsvamp-testsæt: